ZonMw honoreert 10 onderzoeken op het gebied van suïcidepreventie. In deze onderzoeken staat een integrale aanpak en samenwerking rond suïcidepreventie centraal. Ook is er aandacht voor verschillende risicogroepen.
MeerZonMw geeft 9 jonge getalenteerde onderzoekers de kans om medisch onderzoek te doen dat buiten de gebaande paden ligt. Zij mogen 1 tot 1,5 jaar lang hun idee of hypothese verder onderzoeken.
MeerBinnenkort starten 13 onderzoeksprojecten die zich richten op het versterken van de integrale samenwerking in de eerste lijn en dan met name in de huisartspraktijk.
MeerHet intensiever gebruiken van bestaande databronnen voor kwaliteitsgegevens kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de administratieve lasten bij ziekenhuizen. Dit blijkt uit een onderzoek dat door KPMG Plexus op verzoek van Zorginstituut Nederland is uitgevoerd en onderdeel is van het ZonMw-programma ‘Kwaliteit van Zorg’. Dit onderzoek is een ruggensteun voor de al eerder ingezette koers van het Zorginstituut om...
MeerZonMw gaat samen met NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen een pilotprogramma Replicatiestudies uitvoeren. NWO trekt hiervoor 3 miljoen euro uit. Naar verwachting wordt de eerste subsidieoproep in september opengesteld.
MeerMet de richtlijn ‘Lijkschouw voor behandelend artsen’ geeft het NHG aanbevelingen voor de werkwijze rondom lijkschouw en de samenwerking met de gemeentelijk lijkschouwer en de politie.
MeerZonMw heeft 25 jonge, recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met deze financiering kunnen de zeer getalenteerde wetenschappers gedurende een periode van 3 jaar onderzoek doen.
MeerVanaf vandaag kunnen onderzoekers een subsidieaanvraag indienen bij het Kennisprogramma Gender en Gezondheid. Het is de eerste subsidieoproep vanuit dit programma. De oproep richt zich op kennissyntheses en reviews op het terrein van gender en gezondheid. De nadruk ligt hierbij op vrouwspecifieke aspecten van preventie, gezondheid en ziekte.
MeerHet werk van Nederlandse verpleegkundigen en verzorgenden behoeft meer wetenschappelijke onderbouwing. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe gaat een verpleegkundig leiderschapsprogramma hieraan bijdragen? Mediator vroeg het Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht.
MeerWerkt u bij een gemeente en vraagt u zich af of uw beleidsaanpak optimaal werkt? Of wilt u weten hoe u het effect van uw aanpak kunt vergroten? Onderzoek kan daarbij helpen. De brochure Samen met kennis de praktijk verbeteren geeft tips en voorbeelden van wat onderzoek in uw gemeente kan betekenen voor de praktijk.
Meer