De Nederlandse Federatie van UMC’s en ZonMw zijn de trekkers van 3 zogenaamde exemplarische routes van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA): Personalised medicine, Regeneratieve geneeskunde en Gezondheidszorg, preventie en behandeling. Deze drie routes samen richten zich op 40 van de in totaal 140 NWA-vragen. De NWA wordt vóór de zomer uitgewerkt via 16 exemplarische routes.
MeerVandaag reikte Erik Gerritsen namens het Instituut voor Briljante Mislukkingen voor de derde keer de Briljante Mislukkingen Award Zorg uit. De vakjury en het publiek kozen 'Nieuw zorgtraject zonder patiënten door gebrek aan doorverwijzing' als winnaar uit 8 genomineerde casussen.
MeerZonMw heeft binnen het programma Investeringen NWO-middelgroot aan 10 projecten financiering toegekend voor de aanschaf van apparatuur en het opzetten van dataverzamelingen. Binnen het programma Investeringen NWO-groot zijn 2 projecten gehonoreerd. De totale investering binnen de 2 programma’s bedraagt ruim 9 miljoen euro.
MeerConsortia van onderzoekers, praktijkinstellingen en een derde partij, zoals een bedrijf, kunnen een projectidee indienen voor onderzoek naar nieuwe manieren om langdurig gezond te leven. De deadline is 17 mei 2016. Vandaag werd het startsein hiertoe gegeven tijdens de conferentie ‘Alles is gezondheid’.
MeerMinister Edith Schippers van VWS trekt de komende jaren 12 miljoen euro uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen. Dit maakt Directeur-Generaal Volksgezondheid Angelique Berg vandaag bekend op de bijeenkomst van WOMEN Inc. over genderspecifieke gezondheidszorg.
MeerTwaalf postdocs verpleegkunde starten maandag 8 februari 2016 met een tweejarig leiderschapsprogramma verpleegkunde. Het leiderschapsprogramma is een unieke activiteit om de onderzoeksinfrastructuur voor verpleegkunde te verbreden.
MeerNederlandse onderzoeksgroepen zijn in de eerste gezamenlijke subsidieoproep van het ERA-net TRANSCAN2, een Europees netwerk van onderzoekfinanciers op het terrein van kankeronderzoek, zeer succesvol geweest.
MeerZonMw wil maatschappelijke organisaties actief betrekken bij onderzoek naar alternatieven voor dierproeven. Dit kan bijvoorbeeld door projecten mee te financieren of door samen op te trekken in de communicatie over alternatieven voor dierproeven.
MeerPatiënten moeten sneller toegang hebben tot nieuwe, baanbrekende geneesmiddelen, maar wel tegen aanvaardbare prijzen. ‘Dat kan alleen als we de discussie openen over zaken die tot nog toe onbespreekbaar waren, zoals de machtspositie van de farmaceutische industrie’, aldus minister Schippers.
MeerDe vraag naar wijkverpleegkundigen is toegenomen en dit zal, naar verwachting, ook de komende jaren nog doorzetten. Mensen blijven langer thuis wonen en de zorg wordt complexer.
Meer