De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en medische interventies is sterk in beweging. Om de therapieën van morgen - future therapies - optimaal van het laboratorium naar de individuele patiënt te brengen is een nieuwe manier van werken nodig.

Deze animatievideo verbeeldt wat FAST, het nieuwe initiatief voor therapieontwikkeling, inhoudt. In beeld komen de redenen waarom de therapieën van de toekomst een andere aanpak vereisen en hoe FAST hieraan een bijdrage gaat leveren. Op verzoek van de ministeries van VWS en EZK gaat FAST – future affordable and sustainable therapies – aan de slag door met kennis, een breed netwerk en financieringsmogelijkheden duurzame en betaalbare behandelingen beter beschikbaar te maken voor de patiënt.

FAST - Future Affordable and Sustainable Therapies

Uitgelicht

Mediator 43: Wat corona ons leert over therapieontwikkeling

Hoe kan de ontwikkeling van een innovatief geneesmiddel of een vaccin sneller en efficiënter? Hoe zorg je dat de weg van laboratorium naar patiënt zo soepel mogelijk verloopt, zodat er uiteindelijk een betaalbare behandeling beschikbaar is voor iedereen? Dat waren nog min of meer academische vragen toen ik begin dit jaar werd gevraagd om kwartiermaker te worden voor een nieuwe impuls vanuit de Nederlandse overheid: FAST, Future Affordable and Sustainable Therapies. Een impuls, gericht op drie speerpunten: regeneratieve geneeskunde, personalised medicine en zeldzame aandoeningen.

Lees de column

Future Affordable and Sustainable Therapies (FAST)

FAST

De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en medische interventies is sterk in beweging. Om de therapieën van morgen - future therapies - optimaal van het laboratorium naar de individuele patiënt te brengen is een nieuwe manier van werken nodig.

Future Affordable and Sustainable Therapies

Samenwerken aan therapieontwikkeling

Therapieontwikkeling vindt vooral plaats in de wisselwerking tussen onderzoekers en ondernemers en tussen bedrijven en academische groepen. FAST helpt om barrières te identificeren en op te ruimen, te signaleren waar systemische problemen bestaan, kennis en expertise bij elkaar brengen en met gerichte investeringen strategische ontwikkelingen stimuleren. 

Bekijk het FAST-rapport

Nieuwsbrief Translationeel Onderzoek

In de nieuwsbrief van translationeel onderzoek leest u over recente ontwikkelingen, subsidieoproepen en projectresultaten.

Lees de laatste nieuwsbrief.

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'.

Blijf op de hoogte

Effectief meedenken over medicijnonderzoek: patiëntenvertegenwoordigers scholen zich in de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Lees het artikel: Effectief meedenken over medicijnonderzoek

Hoe beïnvloed je als patiëntenvertegenwoordiger effectief de totstandkoming van nieuwe medicijnen? Die vraag staat centraal in de nieuwe opleiding EUPATI NL. ‘Het gaat er uiteindelijk om de perspectieven van onderzoekers en patiënten samen te brengen.’

Lees het artikel

Actueel

Tweede Kamer geïnformeerd over kwartiermaker FAST

Minister Bruins (VWS) informeert, mede namens het ministerie van EZK, de Tweede Kamer over de opdracht aan ZonMw voor een kwartiermaker om te werken aan FAST, een nationaal platform ter stimulering van therapieontwikkeling.

Nieuws

Question-based clinical development en Future Affordable and Sustainable Therapies

De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en medische interventies is sterk in beweging. Nieuwe behandelvormen zoals regeneratieve geneeskunde, behandeling op maat (personalised medicine) en geneesmiddelen voor zeldzame aandoeningen zijn in opkomst. Om de toekomstige therapieën – future therapies – optimaal van het laboratorium naar de individuele patiënt te brengen is een kennisintensief proces nodig, mogelijk met nieuwe businessmodellen en...

Nieuws

Contact

Saco de Visser

Kwartiermaker FAST

+31 70 349 52 16
fast@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website