Aansluiten op de behoefte van de markt

Als je met een project start, dan is het belangrijk om met een goed plan aan de slag te gaan én de behoeften van de eindgebruiker in kaart te brengen. Hiervoor zijn twee hulpmiddelen ontwikkeld: het Business Model Canvas, waarmee je een ondernemingsplan ontwikkelt, en het Value Proposition Canvas, waarmee je de behoeften van klanten in kaart brengt.

Relevante links

Rekening houden met ethische vraagstukken

Bij dataprojecten komen vaak allerlei ethische vraagstukken kijken, zoals transparantie, privacy en vooringenomenheid. 'De Ethische Data Assistent', ofwel DEDA, helpt projectteams om ethische knelpunten op te sporen en een gevoeligheid te ontwikkelen voor waarden die geschonden kunnen worden tijdens een dataproject. Door middel van een poster met daarop een aantal technische en algemene vragen, lopen projectteams gestructureerd alle ethische vraagstukken af die bij een project komen kijken.

Ga naar de DEDA-website

Maak een ondernemingsplan

Het Business Model Canvas is een hulpmiddel waarmee je in één A4 een ondenemingsplan maakt. Met het Business Model Canvas breng je het bedrijfsplan overzichtelijk in kaart met 9 bouwstenen. Daarin beschrijf je jouw bedrijf en bijvoorbeeld het verdienmodel, de toegevoegde waarde, klanten, relaties en leveranciers.

Business Model Canvas downloaden

Breng de behoeften van de klant in kaart

Het Value Proposition Canvas is een hulpmiddel waarmee je de behoefte van jouw klanten in kaart brengt. Door dit canvas in te vullen zorg je ervoor dat je producten en diensten ontwikkelt waar klanten écht op zitten te wachten.

Value Proposition Canvas downloaden

ELSI Servicedesk voor ethische en juridische vragen

De ELSI Servicedesk helpt onderzoekers, professionals, ethici, juristen, beleidsadviseurs,patiënten en patiëntvertegenwoordigers om problemen op het gebied van ELSI (Ethical, Legal, Social Implications) aan te pakken door informatie en advies beschikbaar te stellen. 

Naar de ELSI Servicedesk

Ga naar...

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website