Mensen reizen steeds meer en verder tijdens de zomervakantie. Vakantiegangers kunnen naast prettige souvenirs en herinneringen ook ongenode gasten mee terug nemen. ZonMw doet onderzoek naar ziekten die vakantiegangers kunnen oplopen in het buitenland zoals hondsdolheid, darminfecties, zoonoses die teken kunnen overdragen en de mrsa-bacterie. Deze zomer hebben wij een aantal onderzoeken voor u op een rij gezet.

Zomeronderwerpen

Soa

Hart in het zand op het strand

Veel jongeren hebben tijdens hun vakantie onbeschermde seks. Bij onbeschermde seks is de kans op een seksueel overdraagbare aandoening groot. In Nederland alleen al lopen jaarlijks ruim 100.000 mensen een soa op.

Lees het nieuwsbericht

Zwemwater

Zwemmer op luchtbed met haai

Als het warmer wordt en de zomer vordert, is het steeds aantrekkelijker om een lekkere duik te nemen in natuurwater. Maar is dit wel zo’n goed idee? Wat zwemt er met u mee?

Lees het nieuwsbericht

Teken

Kinderen spelen op een camping

De kans is niet heel groot maar teken kunnen ziekten veroorzaken met vervelende gevolgen. Zorg er dus voor dat u geen lyme of andere ziekten die teken overdragen, als souvenir mee terug neemt.

Lees het nieuwsbericht

Huidkanker

Zonnen is voor veel vakantiegangers hun favoriete bezigheid tijdens de vakantie. Ook tijdens het wandelen pakt u ongemerkt veel zon. Maar de zon kan ook veel schade toebrengen. Verstandig de zon in dus.

Lees meer over huidkanker

Infectieziekten

Backpackers op reis

Mensen reizen steeds meer. Infectieziekten kunnen door reizigers mee naar Nederland genomen worden en daar verder verspreid worden. Hondsdolheid, darminfecties en virusinfecties overgedragen door muggen, zijn onderwerpen van enkele onderzoeksprojecten bij ZonMw.

Lees het nieuwsbericht
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website