Open: 1 mei 2023
Open: eind Q2 2023
Een nieuwe subsidieronde gericht op onderzoek met data uit reeds bestaande (GGG)-registers wordt in mei 2023 opengesteld.
Informatiebijeenkomst: 18 april 2023 (aanmelden verplicht; er wordt inmiddels gewerkt met een wachtlijst)
_______________________________________________________
Open: Q2 2023
_______________________________________________________
Open: begin Q3 2023
_______________________________________________________
Open: Q4 2023
In deze subsidieronde staat onderzoek naar een complexe interventie rondom geneesmiddelengebruik centraal. Een interventie wordt als complex beschouwd vanwege het multifactoriële karakter waarbij diverse disciplines en settings betrokken zijn. Als uitgangspunt voor de definitie van een complexe interventie wordt het framework van de Medical Research Council (MRC) gehanteerd.
Zie ook de informatiepagina Complexe Interventies Ronde 4
De Grote Trials Ronde is specifiek bedoeld voor studies die op hoog evidence niveau uitsluitsel zullen gaan geven over een bestaand doelmatigheidsvraagstuk met betrekking tot de toepassing van geneesmiddelen in de praktijk. De resultaten van de studie hebben nationale impact en zijn direct toepasbaar in de dagelijkse klinische praktijk.
Zie ook de informatiepagina Grote Trials Ronde 6
Open Ronde 12 richt zich op het verbeteren van farmacotherapeutische zorg. Projecten kunnen zowel betrekking hebben op het effectiever inzetten van een geneesmiddel als op het verbeteren van het gebruik van geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk.
In Open Ronde 12 zijn 68 projectideeën ontvangen. Hiervan hebben 23 projectideeën een positief advies ontvangen.
Zie ook de informatiepagina Open Ronde 12
In de Rediscovery Ronde gaat het specifiek om projecten gericht op onderzoek naar de effectiviteit en/of dosisoptimalisatie van een veelbelovende toepassing van een bestaand geneesmiddel (niet onder patent) bij een indicatie waarvoor het middel (nog) niet is geregistreerd.
Op 4 oktober was de deadline voor het indienen van projectideeën. Er zijn 17 projectideeën ontvangen.
Zie ook de informatiepagina Rediscovery Ronde 6
Voor de derde keer is een subsidieoproep opengesteld samen met het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Het beschikbare budget is 9 miljoen euro.
De BeNeFIT Ronde is gericht op vergelijkende, praktijkgerichte klinische studies, waarbij Nederlandse en Belgische instellingen samen niet-commercieel praktijkgericht onderzoek uitvoeren, dat relevant is voor patiënten, zorgverleners en beleidsmakers in beide landen. Door samen te werken kunnen klinische studies sneller en efficiënter worden uitgevoerd.
Het betreft een gezamenlijk initiatief vanuit de ZonMw-programma’s Goed Gebruik Geneesmiddelen en DoelmatigheidsOnderzoek, in nauwe samenwerking met het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
Op 8 februari was de deadline voor het indienen van projectideeën. Er zijn 27 projectideeën ontvangen.
Zie ook de Informatiepagina BeNeFIT call 3
Eerste besluitbrief Call Steering Committee
Strengthening workshop – alleen voor uitgenodigde aanvragers
Deadline indienen uitgewerkte subsidieaanvraag
Start haalbaarheids-checks
Start proces wederhoor
Ontvangst haalbaarheidsrapporten
Deadline indienen wederhoor (en aangepast protocol)
Besluitbrief Call Steering Committee
De Grote Trials Ronde is specifiek bedoeld voor een aantal studies die op hoog evidence niveau uitsluitsel kunnen geven over een bestaand doelmatigheidsvraagstuk met betrekking tot de toepassing van geneesmiddelen in de praktijk. De resultaten van de studie hebben nationale impact en zijn direct toepasbaar in de dagelijkse klinische praktijk.
Er zijn 12 uitgewerkte aanvragen ontvangen. Medio maart 2023 zullen de aanvragers het advies van de commissie ontvangen.
Zie ook de informatiepagina Grote Trials Ronde 5
Gezamenlijk subsidieronde vanuit de programma’s Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG), DoelmatigheidsOnderzoek (DO), Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), Langdurige zorg (JZOJP) en Preventie.
Deze persoonsgebonden implementatie fellowship subsidieoproep voor uitgewerkte aanvragen is een gezamenlijke oproep vanuit zeven verschillende ZonMw-programma’s: DoelmatigheidsOnderzoek, Goed Gebruik Geneesmiddelen, Onderzoeksprogramma ggz, Langdurige Zorg en Ondersteuning, Juiste Zorg op de Juiste Plek, Preventieprogramma, Zwangerschap en Geboorte.
Zie subsidieoproep ZonMw Implementatie science practitioner Fellowship
Het onderzoeksprogramma Medicinale cannabis als behandeling bij kinderepilepsie is bedoeld voor studies die kennis genereren over de effectiviteit van medicinale cannabis in de behandeling van therapieresistente epilepsie bij kinderen.
De subsidie wordt toegekend aan één partij die de beantwoording van de hypothese in samenhang met de secundaire uitkomstmaten in een geïntegreerd plan van aanpak uitvoert.
Voor het totale project is maximaal 1,4 miljoen euro beschikbaar voor een periode van maximaal 4 jaar.
Meer informatie over alle gehonoreerde projecten binnen de verschillende rondes van het GGG-programma is te vinden op de pagina: Subsidierondes.