Onderwerpen

Uitgelicht

Tijdig en meer aandacht voor zingeving in de palliatieve fase

Gecombineerde foto van Yvonne Engels en Jolande IJsseldijk
Yvonne Engels en Jolande IJsseldijk

In een nieuwe training leren zorgverleners bewuster omgaan met signalen van patiënten, die haakjes vormen voor een gesprek over wat voor hen belangrijk is. Onderzoeker Yvonne Engels en verpleegkundige Jolande IJsseldijk vertellen hoe dit bijdraagt aan meer en tijdigere aandacht voor zingevingsvragen.

Lees het interview

‘Symptoombehandeling moet in de haarvaten van de zorg komen’

Portretfoto van Marieke van den Beuken

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn krijgen vaak last van symptomen, zoals pijn of angst. Met goede interventies voor symptoombehandeling, zoals medicijnen, kun je hun kwaliteit van leven verhogen. Wat is symptoombehandeling en waarom is het besteden van aandacht daaraan en onderzoek zo belangrijk?

Lees het interview met hoogleraar en pijnspecialist Marieke van den Beuken-van Everdingen

Onderzoek naar de hospicezorg

Foto van vrijwilliger met cliënt in hospice

Hoe staat het met de hospicezorg in Nederland en wat zijn behoeften van cliënten en naasten? Denise Seelen begeleidde onderzoek hiernaar, met behulp van gidspanels met patiënten, naasten, zorgverleners en beleidsmakers, die constante richting en feedback gaven op het onderzoek. Welke adviezen kwamen hieruit?

Lees het interview met Denise en 3 panelleden

Actueel

Betere zorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Bijna 25% van de Nederlanders heeft moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Om deze mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden mee te laten beslissen over de zorg in de laatste levensfase, is begrijpelijke communicatie nodig die goed aansluit op deze groep patiënten. In dit interview komen nieuwe hulpmiddelen aan bod die hierbij helpen.

Illustratie van een arts en naasten bij een patiënt in bed
Pagina

Diversiteit in onderzoek: zó lukt het

Hoe bereik en betrek je een zo relevant mogelijke groep ervaringsdeskundigen bij onderzoek, zoals mensen met een migratieachtergrond? Zodat de resultaten relevant zijn voor alle patiënten en naasten? In dit interview geven Shirley Ramdas van het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten en Mehmet Uygun van Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland een aantal tips.

Gecombineerde foto van Mehmet Uygun en Shirley Ramdas
Pagina

Cultuursensitief communiceren met ziekenhuispatiënten

Patiënten en naasten met een islamitische achtergrond hebben soms specifieke wensen en voorkeuren. Bijvoorbeeld veel op bezoek gaan in het ziekenhuis. Hoe kan je daar goed rekening mee houden als zorgverlener? Islamitisch geestelijk verzorger Saïda Aoulad Baktit traint zorgverleners hier al jaren in. In dit interview deelt ze haar tips.

Portretfoto van Saïda Aoulad Baktit
Pagina

Subsidieregeling: versterken zeggenschap en veerkracht

Verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en/of begeleiders van zorgorganisaties uit verschillende werkvelden kunnen nu via het subsidieportaal van het ministerie van VWS € 50.000,- (niet meer en niet minder) aanvragen om zeggenschap of veerkracht in hun organisatie een flinke boost te geven. De aanvraagperiode voor deze subsidie loopt van 9 t/m 23 september 2022.

Verpleegkundige en verzorgende in gesprek met cliënt
Elders gezien
Toon meer

Agenda

Kennisfestival Aandacht voor betekenis

Hoe werk je goed samen met elkaar in zorg voor zingeving? Wie neemt welke rol hierbinnen? En hoe kun je aandacht en begeleiding rondom zingeving verbeteren? Dat staat centraal tijdens het Kennisfestival Aandacht voor betekenis.

Lees meer

Online inspiratiemiddag over onderwijs

Op donderdag 6 oktober houdt het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder van ZonMw weer een inspirerende, online middag. Dit keer staat het thema onderwijs centraal onder de titel ‘Meer impact door onderwijs en professionalisering'.

Lees meer

9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in de palliatieve zorg? En wilt u graag andere professionals die zich bezighouden met palliatieve zorg ontmoeten en met hen van gedachten wisselen? Kom dan op 13 en 14 oktober naar het 9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg.

Lees meer

Save the date: masterclass Samen zorgen voor zingeving

Aandacht voor zingeving van cliënten in de thuissituatie is belangrijk voor hun kwaliteit van leven, zeker in de palliatieve fase. Hoe geeft u deze aandacht voor zingeving vorm? Wiens taak is het? En hoe kunt u als beroepskracht goed samenwerken rondom de zorg voor zingeving?  

Lees meer

Save the date: masterclass Zin in het latere leven

Hoewel ouderen over het algemeen tot de gelukkigste leeftijdsgroepen van Nederland behoren, kunnen er uitdagingen zijn in het behouden van de zin in het latere leven. Welke zingevingsproblemen kunnen een rol spelen bij het ouder worden? Welke ondersteuning bij zingeving vinden ouderen passend en wat betekent dit voor uw werk als professional of vrijwilliger?

Lees meer

Save the date: Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg

Wilt u tips om betere palliatieve zorg te verlenen, en concrete handvatten om het onderwijs hierop aan te scherpen? Bent u op zoek naar kennisuitwisseling en inspiratie op gebied van palliatieve zorg? Zet dan alvast het Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg in uw agenda!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website