Onderwerpen

Uitgelicht

Magazine 5 jaar Palliantie

In de afgelopen 5 jaar is door verschillende partijen keihard gewerkt aan een verbetering van de palliatieve zorg voor patiënten en hun naasten. 10-tallen projecten zijn opgezet, uitgevoerd en omarmd door de praktijk. We laten graag zien wat er inmiddels is bereikt en wat voor moois er nog in het verschiet ligt.

Naar het magazine

Vernieuwde projectenwaaier Palliantie. Meer dan zorg

Projectenwaaier op smartphone

Bekijk nu meer dan 70 projecten van het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' in onze projectenwaaier. Een handig overzicht met per project een korte omschrijving, de doelgroep en de resultaten. Zie direct welke projecten voor u relevant zijn.

Bekijk de projectenwaaier

5 jaar Palliantie

Het Programma 'Palliantie. Meer dan zorg' is in afronding en heeft in de afgelopen 5 jaar veel mooie resultaten opgeleverd. Lees alles over wat het programma heeft bereikt, de resultaten van projecten en hoe deze in de praktijk ingezet kunnen worden op de webpagina '5 jaar Palliantie'.

Meer over 5 jaar Palliantie

Actueel

Onderzoek naar praten over levenseinde met de huisarts

De Patiëntenfederatie onderzocht in hoeverre patiënten en naasten praten over het levenseinde met hun huisarts of praktijkondersteuner. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de meeste mensen die hierover praten, dit als positief ervaren en vinden dat het iets oplevert. Lees meer hierover in het rapport.

Huisarts in gesprek met patiënt en naaste
Elders gezien

Hoe herken je tijdig palliatieve behoeften van patiënten met hartfalen?

Met het hulpmiddel I-HARP kunnen verpleegkundigen eerder palliatieve behoeften identificeren van patiënten met gevorderd hartfalen. Het bevat signaleringsvragen, suggesties om door te vragen en advies voor zorg bij specifieke behoeften. Een bijbehorende e-learning geeft meer verdieping en uitleg hoe je I-HARP kunt gebruiken.

Foto van een verpleegkundige die haar hand op de schouder van een oudere patiënt legt
Elders gezien

Subsidieoproep: implementatie van effectieve interventies

Veel bestaande effectieve interventies worden in de dagelijkse praktijk van verpleging en verzorging nog onvoldoende gebruikt. Daarom kunnen samenwerkingsverbanden van minstens een onderzoeksorganisatie en 2 of meer praktijkorganisaties subsidie aanvragen voor de implementatie van effectieve interventies en de evaluatie van die implementatie. De deadline voor het indienen van projectideeën is 11 februari 2021 om 14.00 uur.

Grafische weergave van een verpleegkundige, verzorgende en cliënt met daarboven de tekst implementatie van effectieve interventies
Pagina

Advance Care Planning in de huisartsenpraktijk

Advance Care Planning (ACP), inclusief proactieve zorgplanning en markering, is een hulpmiddel om te zorgen dat palliatieve zorg telkens aansluit bij de wensen en behoeften van de patiënt en hun naasten. Het Nivel onderzocht onder ander hoe de huisarts ACP-gesprekken voert en wat daarin beter kan.

Huisarts in gesprek met patiënt
Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging

Onderwerpen

  • Zingeving en Geestelijke verzorging
  • Kenniswerkplaats
  • Kennisinfrastructuur
  • Leergemeenschap en leernetwerken
  • Effectonderzoek

Onderdeel van programma

Zingeving en Geestelijke verzorging

Geplaatst op

30 september 2020

Deadline

12 januari 2021,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Symposium: Hulp bij Onderwijs Over Palliatieve zorg

Dokters van morgen leren vandaag hoe zij straks patiënten kunnen helpen die niet meer genezen. Maar hoe ziet onderwijs over palliatieve zorg er eigenlijk uit? In dit symposium krijgen zorg- en onderwijsprofessionals de ruimte om van elkaar te leren.

Lees meer

Nieuwe datum: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website