Van groot belang is dat ook het wetenschapssysteem zelf blijft vernieuwen: met programma’s als Meer Kennis Minder Dieren, Dierproeven Begrensd, Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken en Replicatiestudies dragen wij bij aan de reflectie op de wijze waarop wetenschap functioneert.

In de toekomst zal het accent binnen de wetenschap liggen op het vergroten van de kwaliteit, maatschappelijke impact, efficiëntie en integriteit van onderzoek. Dit betekent dat er op verschillende fronten vernieuwing moet worden aangebracht in het wetenschapssysteem.  

ZonMw heeft aandacht voor het gebruik van systematic reviews en passende onderzoeksmethodologie en bestudeerd hoe dit in de toekomst binnen het subsidieproces gebruikt of verbeterd kan worden. Ook wordt er gekeken naar het gebruik van tools om onderdelen van dit proces te automatiseren.

Systematic reviews geven inzicht in wat de toegevoegde waarde van een nieuw programma/onderzoek is ten opzichte van de literatuur en ten aanzien van lopende programma’s/onderzoek. Kortom, belangrijke ontbrekende kennis worden geïdentificeerd voordat programma’s of onderzoek van start gaan( of wanneer deze geëindigd zijn). Daarnaast is het belangrijk dat de juiste methodologie en statistische toetsing gebruikt wordt om een onderzoeksvraag te beantwoorden.

Vernieuwing van de wetenschap brengt ook een verandering van erkennen en waarderen van onderzoekers met zich mee. ZonMw staat achter de Declaration on Research Assessment en wil kwaliteit van onderzoek een grotere rol geven in haar beoordelingen.

Uitgelicht

We moeten sneller, en we moeten anders!

Lector Cyrille Krul (Hogeschool Utrecht) is op vele manieren betrokken bij de transitie richting proefdiervrije innovaties. De rol die ze daarbij voor zichzelf ziet ligt in het verbinden van publieke en private partijen. Die processen zijn niet altijd makkelijk “ik vind het ook wel goed als het soms een beetje schuurt.

Lees het volledige artikel in ScienceGuide

Mediator Special:Kritisch kijken naar onderzoek

Met onder andere 'De roep om maatschappelijke relevante wetenschap', Bouwstenen voor innovatie en 'Geen zeldzame incidenten' .

naar Mediator Special juni 2016

Fair wetenschap


Als voorzitter van de Europese Unie maakt Nederland zich sterk voor open science. Over dat onderwerp vond op 4 en 5 april in Amsterdam een internationale conferentie plaats. Zeker tweehonderd politici en beleidsmakers, universiteitsbestuurders, uitgevers en onderzoekers bespraken hier hoe wetenschappelijke artikelen en onderzoeksdata snel breed toegankelijk gemaakt kunnen worden, binnen de wetenschap én voor burgers. 

Ga naar Column

Betrouwbaarheid zit m in de details

De recente richtlijnen voor dierexperimenteel onderzoek worden nationaal en internationaal te weinig gebruikt. Onderzoekers vinden ze omslachtig. Maar dat valt reuze mee, zegt arts en onderzoeker Janneke Horn van het AMC. Zij publiceerde de negatieve resultaten van muizen met IC-zwakte.

Naar het artikel

Actueel

Volg via RSS

InnoSysTox – Moving 2019 Call for Proposals

The ZonMw More Knowledge with Fewer Animals programme (MKMD) announces the second call for ‘Innovative Systems Toxicology for the replacement of animal testing’, in short InnoSysTox.

Nieuws

Neurowetenschapper Aleksandra Badura ontvangt een ZonMw Open Science Impuls

Dinsdag 23 april ontving dr. Aleksandra Badura (Erasmus MC) een ZonMw Open Science Impuls. Henk Smid, directeur van ZonMw, overhandigde haar deze prijs tijdens een verrassingsbezoek in Rotterdam. Aleksandra Badura leverde met haar open access publicaties en systematic reviews een grote bijdrage aan de doelstellingen van open science: responsieve, transparante en verantwoorde wetenschap. Met deze impuls wil ZonMw haar aanmoedigen op deze weg door...

Nieuws

Startende wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

17 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Ze onderzoeken onder andere kunstmatige intelligentie die betere echografie mogelijk kan maken, de spierfunctie bij ALS, levend weefsel printen en de vorming van nieuwe bloedvaten.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Annelein Stax

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 5291
E-mailadresStax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website