Ook buiten ZonMw wordt er gepleit om in zorgonderzoek te investeren.

Een kleine greep:

Evaluatieonderzoek Consortium vereist structurele steun

'Verzekeraars, ziekenhuizen en specialisten moeten investeren in kwaliteit', zegt dr. Sjaak Wijma, gynaecoloog Martini Ziekenhuis Groningen en voorzitter NVOG Consortium, namens de NVOG-leden in Medisch Contact, 11 juni 2015. 'Doelmatigheidsonderzoek is cruciaal voor de kwaliteit van het medisch handelen, weten Wijma en andere deskundigen. Maar de subsidies van ZonMw zijn ontoereikend. Bredere financiering is dus nodig en, gezien het profijt voor ziekenhuizen en verzekeraars, op zijn plaats'.

Medisch specialisten willen dertig miljoen besparen met onderzoek

Diverse media berichten hierover. Waaronder: Zorgvisie, Skipr, Medisch contact, NRC en ArtsenAuto.

Hele zorg, halve waarheid

'Maar 40 procent van de medische behandelingen levert aantoonbaar gezondheidswinst op. De rest is mist. Dus is het hoog tijd ze eens tegen het licht te houden. Al is het maar omdat dat veel geld oplevert.' Aldus een artikel in de Volkskrant (75 KB). Daarin pleiten de medisch specialisten voor een kwaliteitsfonds, dat moet worden gevuld door de zorgverzekeraars.

Onderzoek verdient zich terug

'Het ligt daarom voor de hand dat zorgverzekeraars samen een fonds oprichten om de onderzoeken te financieren. Zo kunnen we de kwaliteit van zorg verbeteren en tegelijkertijd de kosten verlagen.' Dit zegt Anne Mulder, woordvoerder curatieve zorg voor de VVD, in een gastblog op Artsennet.

Kosten en effecten van doelmatigheidsonderzoek in de obstetrie

Een budget-impactanalyse in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 obstetrische doelmatigheidsstudies. Geschreven door Janneke van ’t Hooft, Brent C. Opmeer, Margreet J. Teune,
Luuk Versluis, Ben Willem J. Mol van het AMC, afd. Obstetrie en Gynaecologie, in Amsterdam.

Klik voor meer informatie over Doelmatigheidsonderzoek.

Korten op preventie? Niet doen!

Juist in crisistijd is bezuinigen op gezondheidsbevordering onverstandig. Aldus Johan Mackenbach, hoogleraar maatschappelijk gezondheidszorg op het Erasmus MC in Rotterdam in een artikel in Medisch Contact (293 KB).

Klik voor meer informatie over Preventie.

Waarde van wetenschap overstijgt economisch rendement

De commissie Waarde van wetenschap van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen verkende de mogelijkheden om het rendement van publieke investeringen in kennis – in kennisinstellingen en kenniswerkers – te kwantificeren. Zij kwamen met het rapport Publieke kennisinvesteringen en de waarde van wetenschap.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website