Uitkomstgerichte zorg in de dagelijkse praktijk

Werken met uitkomstinformatie in de medisch-specialistische zorg
Voor de best passende zorg is het nodig dat patiënt en zorgverlener inzicht hebben in de uitkomsten van de diagnostiek en behandeling van de, voor de patiënt relevante, zorgvraag. In welke mate werkt de medisch-specialistische zorgpraktijk al met uitkomstinformatie? En wat zijn de ambities en voorwaarden?

Om inzicht te krijgen in welke mate het werken met uitkomstinformatie in de medisch-specialistische zorgpraktijk in Nederland wordt toegepast, financieren we vanuit ons programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg 6 praktijkgerichte onderzoeken naar succes- en faalfactoren van het werken met uitkomstinformatie in de medisch-specialistische zorg.

Het onderzoek dient ter ondersteuning van het VWS-programma Uitkomstgerichte Zorg en de daarin actieve partijen. De projecten hebben een korte looptijd van maximaal 6 maanden en moeten bij afronding concrete eindproducten opleveren. De kennis moet publiek en vrij beschikbaar komen voor gebruik door andere partijen.

Afbeelding

Blog van onderzoekers Robbert Wouters en Joris Veltkamp

Hoe geef je uitkomstinformatie visueel aantrekkelijk en compact weer in het elektronisch patiëntendossier, zodat zorgverleners en patiënten het kunnen inzetten bij samen beslissen in de dagelijkse praktijk?

Kernset generieke PROMs

Onlangs is een nieuwe kernset generieke Patient Reported Outcome Measures (PROMs) vastgesteld in een adviesrapport vanuit het programma Uitkomstgerichte Zorg van het ministerie van VWS en partijen uit het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg. De kernset is ontwikkeld om patiëntenervaringen van geleverde zorg eenduidig te kunnen meten, om zorgprofessionals te ondersteunen bij het proces van samen beslissen en als input voor leren en verbeteren onder zorgprofessionals.

We financieren vanuit ons programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg 7 onderzoeken naar hoe je de nieuwe kernset toepasbaar kunt maken voor de medisch-specialistische zorgpraktijk (om samen beslissen en leren en verbeteren te bevorderen) centraal. De projecten zijn 2022 gestart.

Paula du Pont

Programmamanager
kwaliteitvanzorg [at] zonmw.nl

Bobby Otto

Programmasecretaris
kwaliteitvanzorg [at] zonmw.nl

Charlie Plane

Programmasecretaris
kwaliteitvanzorg [at] zonmw.nl

Bianca Hoogendijk

Clusterassistent
kwaliteitvanzorg [at] zonmw.nl