Mobiele menu

Naar regionale oncologienetwerken 2015-2016

Projectomschrijving

Kankerzorg kan beter: ontwikkeling van regionale oncologienetwerken. Wie de diagnose kanker krijgt, wil vooral 1 ding: zo snel mogelijk de beste, state-of-the-art behandeling. Dat iemand zo’n behandeling ook krijgt, is helaas niet vanzelfsprekend. Tenzij we de zorg voor patiënten met kanker in Nederland anders organiseren.

Doel

Met de ontwikkeling van regionale oncologiewerken kankerzorg verbeteren. Door samenwerking kan goede state-of-the-art kankerzorg beschikbaar zijn en blijven voor iedereen die dat nodig heeft. Ziekenhuizen en andere zorgverleners in een regio gaan gezamenlijk het best haalbare nastreven voor elke individuele patiënt met kanker. Zo kan een team van experts uit meerdere ziekenhuizen, waaronder een universitair medisch centrum (umc), bijvoorbeeld het behandelplan voor een patiënt, ongeacht waar die is opgenomen, uitdenken en bespreken.

Werkwijze/Aanpak

In het 1e projectjaar maakten we vanuit 9 thema’s met 29 projecten een start. Bijna alle projecten hebben we binnen de tijd succesvol afgerond. Belangrijke thema's die in de 2e periode (2016-2017) een vervolg kregen waren:

  • De (her)inrichting van het Multidisciplinair Overleg (MDO). Zorgverleners bespreken in zo’n MDO het optimale behandelplan op maat voor een patiënt. De patiënt krijgt zo de zekerheid van de juiste behandeling op de juiste plek.
  • Het inrichten van een beveiligde, digitale snelweg tussen zorginstituten, zodat alle informatie over patiënten beschikbaar is waar wenselijk.
  • Het maken van goede afspraken over hoe, waar en welke informatie van een patiënt wordt geregistreerd.

In het programma deelden we resultaten, kennis en ervaringen tussen alle deelnemers, zodat zij van elkaar konden leren. Daardoor konden ze ook de resultaten van elkaar overnemen en in de eigen regio implementeren.

Samenwerkingspartners

We werkten samen met vele regionale zorgpartijen. Waaronder patiëntvertegenwoordigers (van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties), zorgverleners in universitair medisch centra (umc’s), algemene, categorale en topklinische ziekenhuizen, huisartsen(organisaties, zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap) en het Integraal Kankercentrum Nederland.

Resultaten

Zorgprofessionals werkten in netwerken samen voor de best haalbare zorg voor elke patiënt met kanker. De patiënt heeft hiermee de zekerheid dat hij of zij de juiste behandeling op de juiste plek krijgt. Zorg dicht bij huis waar het kan, en wat verder weg als het moet. De umc’s stimuleerden en faciliteerden met deze aanvraag de regionale netwerkontwikkeling in de oncologie.

Vervolg

We starten met een vervolgproject Naar regionale oncologienetwerken 2016-2017. 

ZonMw en Citrienfonds

Binnen het Citrienfonds werkt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, universitaire medische centra en wij samen om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de toekomst op niveau te houden. Dit doen we met het doel om een duurzame gezondheidszorg te bevorderen.

Verslagen


Eindverslag

In Nederland krijgt niet iedereen met de diagnose kanker altijd een state-of-the-art behandeling. De ontwikkeling van regionale oncologienetwerken moet dat verbeteren. Zorgprofessionals werken in die netwerken samen voor de best haalbare zorg voor elke kankerpatiënt. Het Citrien-programma 'Naar regionale oncologienetwerken' stimuleert hen daarin. Het programma is sterk inhoudelijk en praktisch (‘hands on’) van aard. De projecten worden met vele regionale zorgpartijen uitgevoerd, waaronder patiëntvertegenwoordigers (NFK), zorgverleners in umc’s, algemene, categorale & topklinische ziekenhuizen, huisartsen(organisaties, zoals de NHG) en IKNL. In het 1e projectjaar is vanuit 9 thema’s met 29 projecten een start gemaakt. Bijna alle projecten zijn binnen de tijd succesvol afgerond. Belangrijke thema's die in de 2e periode een vervolg krijgen zijn: - de (her)inrichting van het Multidisciplinair Overleg (MDO). Zorgverleners bespreken in zo’n MDO het optimale behandelplan op maat voor een patiënt. De patiënt krijgt zo de zekerheid van de juiste behandeling op de juiste plek. - Het inrichten van een beveiligde, digitale snelweg tussen zorginstituten, zodat alle informatie over patiënten beschikbaar is waar wenselijk. - Het maken van goede afspraken over hoe, waar en welke informatie van een patiënt wordt geregistreerd. In het programma worden resultaten, kennis en ervaringen tussen alle deelnemers gedeeld, zodat zij van elkaar kunnen leren. Daardoor kunnen ze ook resultaten van elkaar overnemen en in de eigen regio implementeren.

Samenvatting van de aanvraag

Kankerzorg kan beter: ontwikkeling van regionale netwerken in de oncologie. Wie de diagnose kanker krijgt, wil vooral 1 ding: zo snel mogelijk de beste, state-of-the-art behandeling. Dat iemand zo’n behandeling ook krijgt, is helaas niet vanzelfsprekend. Tenzij we de zorg voor patiënten met kanker in Nederland anders organiseren. Niet in concurrentie, maar in samenwerking, duurzaam en toekomstbestendig

Het aantal patiënten met kanker stijgt nog steeds. Nu krijgt 1 op 3 Nederlanders kanker. Tegelijkertijd worden effectieve behandelingen complexer. Een moderne behandeling bij kanker is afgestemd op de individuele patiënt en de specifieke kenmerken van de kwaadaardige tumor. Er zijn geen 2 mensen precies gelijk, en ook is elke tumor anders dan elke andere. Dus verschillen de behandelingen van kanker steeds vaker van persoon tot persoon. Door de steeds verdergaande geïndividualiseerde behandeling overleven steeds meer mensen de ziekte kanker.

En die ontwikkeling gaat nog steeds door. De uiterste precisie die nodig is voor een goede kankerbehandeling vraagt nogal wat. Voor een adequate zorg is er, naast de huisarts, een grote verscheidenheid aan zorgverleners nodig, waaronder een verscheidenheid aan medisch specialisten. Die moeten niet alleen veel kennis en vaardigheden hebben en onderhouden. Ook zijn er strenge normen in Nederland afgesproken voor het minimum aantal te behandelen patiënten per ziekenhuis, de kwaliteit van de kankerzorg, hoe lang de behandeling maximaal mag duren, welke specialisten er verplicht in teamverband bij betrokken moeten zijn en nog heel veel meer.

Steeds meer ziekenhuizen kunnen niet meer voldoen aan al die eisen. Sommige ziekenhuizen stoppen daarom met het geven van bepaalde kankerbehandelingen, waardoor behandelcapaciteit verloren gaat. Andere ziekenhuizen willen juist intensiever gaan samenwerken. Dat laatste klinkt logisch, maar dat is het niet: in Nederland zijn ziekenhuizen wettelijk elkaars concurrent op een ‘zorgmarkt’. Samenwerken mag alleen als daardoor de kwaliteit van zorg beter wordt. Het moet, het mag en het kan dus anders. Door samenwerking kan goede, state-of-the–art kankerzorg beschikbaar zijn en blijven voor iedereen die dat nodig heeft.

Dit besef is overal doorgedrongen; bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zorgverzekeraars, zorgverleners, algemene ziekenhuizen en umc's. De komende jaren vindt daarom een ingrijpende verandering plaats. Ziekenhuizen en andere zorgverleners in een regio gaan gezamenlijk het best haalbare nastreven voor elke individuele kankerpatiënt. Bijvoorbeeld, zo kan een team van experts uit meerdere ziekenhuizen, waaronder een umc, het behandelplan voor een patiënt, ongeacht waar die is opgenomen, uitdenken en bespreken. De patiënt heeft daarmee de zekerheid dat hij of zij de juiste behandeling op de juiste plek krijgt. Zorg dicht bij huis waar het kan, en wat verder weg als het moet.

Met deze aanvraag bij het Citrienfonds willen umc's de regionale netwerkontwikkeling in de oncologie verder gaan stimuleren en faciliteren.

Kenmerken

Projectnummer:
839201003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H.W. Nijman
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen