Mobiele menu

VIMP Partnerwaarschuwing.nl

Projectomschrijving

Geslaagde implementatie van www.partnerwaarschuwing.nl

Vraagstuk

Mensen met een soa kunnen via www.partnerwaarschuwing.nl hun sekspartners waarschuwen. Met een standaard bericht wordt deze partners aangeraden zich te testen. De aanpak werkt goed en verdient een bredere implementatie. Voorlichters en behandelaars kunnen de site gebruiken om mensen te stimuleren hun sekspartner te waarschuwen. Mensen met een soa kunnen zich laten informeren over de beste aanpak.

Onderzoek

In dit project is gewerkt aan de verspreiding van www.partnerwaarschuwing.nl onder professionals van soa-poli’s en huisartspraktijken, onder hiv-consulenten en -behandelaars, en onder mensen met een soa.

Uitkomst

Inmiddels gebruiken de soa-poli’s van bijna alle GGD’en de website. Een kleine vierhonderd huisartsen hebben een inlogaccount en kunnen codes meegeven aan hun patiënten. De helft van de hiv-behandelcentra heeft tenminste één hiv-consulent die codes kan meegeven. Ten slotte is de site via andere websites gepromoot onder soa-cliënten. Vooral via soaaids.nl zijn veel bezoekers naar de site gekomen.

Producten

Titel: Initial evaluation of use of an online partner notification tool for STI, called 'suggest a test'
Auteur: Götz HM1, van Rooijen MS, Vriens P, Op de Coul E, Hamers M, Heijman T, van den Heuvel F, Koekenbier R, van Leeuwen AP, Voeten HA.
Magazine: Sexually Transmitted Infections

Verslagen


Eindverslag

Ons doel was om de website Partnerwaarschuwing.nl te implementeren onder 4 groepen: 1. professionals van soa-poli’s (formeel centra seksuele gezondheid), 2. professionals van huisartspraktijken, 3. hiv consulenten/behandelaren, en 4. patiënten met een soa.

Ad 1. Ons doel was dat 5 van de 7 GGD regio’s (naast Rotterdam en Amsterdam) de website zouden gaan gebruiken. Dat is ruimschoots gelukt, want inmiddels gebruiken 22 van de 25 GGD’en in Nederland de website (88%). Aan het aantal aangemaakte codes zien we echter dat nog niet elke soa-poli de site intensief gebruikt, dus er valt hier nog wel winst te behalen.

Ad 2. Wat betreft de huisartspraktijken was ons doel dat de site gebruikt zou worden door hen die dat zinnig en wenselijk vinden. We zien dat in de 15 maanden sinds de start van de VIMP in totaal 311 professionals een inlogaccount hebben aangevraagd. Dit aantal valt ons niet tegen. Samen met de huisartsen uit de pilotstudie (78) zijn er nu 389 huisarts-professionals die de site kunnen gebruiken, dat is 4,5% van de 8700 praktiserende huisartsen in Nederland (cijfers LHV).

Ad 3. Voor de hiv-consulenten was ons streven dat 1/3 van de 26 hiv behandelcentra de site zouden gaan gebruiken. Inmiddels hebben 15 hiv consulenten een inlogaccount aangevraagd, afkomstig van 14 behandelcentra. Dat wil zeggen dat bij 48% (14/29) van deze centra tenminste 1 hiv-consulent een inlogaccount heeft.

Ad 4. Wat betreft patiënten met een soa was ons doel dat zij online geïnformeerd zouden worden over PW.nl via andere sites. De website-statistieken laten zien dat de meeste bezoekers die via andere websites op PW.nl komen, dat doen via soaaids.nl, namelijk 1225 in de laatste 3 maanden van de VIMP. Via de Thuisarts.nl (111 bezoekers) en Mantotman.nl (32 bezoekers) zijn er veel minder bezoekers naar Partnerwaarschuwing.nl gegaan in de laatste 3 maanden (Sense.info geen enkele bezoeker).

Al met al is onze conclusie dat onze doelstellingen gehaald zijn, maar dat er nog ruimte voor verbetering is, bij alle doelgroepen. Activiteiten ten behoeve van implementatie zullen dan ook doorgaan, ook na de VIMP periode, zij het in minder intensieve mate.

Samenvatting van de aanvraag

Partnerwaarschuwing.nl is een website voor professionals en patiënten met een soa, om deze patiënten te ondersteunen bij het waarschuwen van hun (ex-)sekspartners. Via deze VIMP gaan wij het gebruik van deze website verspreiden en implementeren onder 4 groepen: 1. professionals van soa-poli’s (formeel centra seksuele gezondheid) 2. professionals van huisarts-praktijken 3. hiv consulenten/behandelaren 4. patiënten met een soa

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
20005095433
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. H.A.C.M. Voeten
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Rotterdam Rijnmond