Mobiele menu

SNEL IN BEWEGING - vergroten van intensiteit van zelf oefenen door patiënten met een beroerte.

Projectomschrijving

Snel in beweging na een beroerte

In de CBO-richtlijn ‘diagnostiek, behandeling en zorg voor patiënten met een beroerte’ (2009) staan veel adviezen over de zorg na een beroerte. In deze richtlijn blijken vooral ‘tijdigheid’ en ‘intensiteit’ belangrijk. Hoe meer therapie patiënten krijgen, hoe beter het herstel gedurende de eerste zes maanden na een beroerte. Om hieraan te voldoen zonder te investeren in extra personeel, moeten organisaties op zoek naar innovatieve revalidatievormen. Een daarvan is het project: ‘Snel in Beweging’.

Doel
Het project Snel in Beweging had als doel om mensen met een beroerte sneller en intensiever te laten revalideren door het ontwikkelen van een oefengids waarmee patiënten zelfstandig kunnen oefenen en de implementatie van de gids in 7 verschillende revalidatie-settings (ziekenhuis, revalidatiecentrum en verpleeghuis).

Verslagen


Eindverslag

Het project Snel in Beweging had als doel om mensen met een beroerte sneller en intensiever te laten revalideren door de ontwikkeling en implementatie van een oefengids waarmee patiënten na een beroerte (CVA) zelfstandig kunnen oefenen. Veel studies wijzen op het belang van de intensiteit van de revalidatiebehandeling na een beroerte. Hoe meer oefenen, hoe beter het herstel gedurende de eerste 6 maanden na een beroerte. Ook in behandelrichtlijnen wordt het belang van intensiever oefenen genoemd.
Aan de ontwikkeling van de oefengids hebben veel professionals en patiënten meegewerkt. De gids is geïmplementeerd in 7 verschillende revalidatie-settings (ziekenhuis, revalidatiecentrum en verpleeghuis). De oefengids blijkt in korte tijd te implementeren. De professionals die met de oefengids werkten, gaven na implementatie aan dat ze vinden dat patiënten meer gestimuleerd worden om (zelfstandig) te oefenen. Ook patiënten werden geïnterviewd en waren enthousiast over de gids. De implementatieresultaten laten zien dat het op deze manier mogelijk is om revalidatie te intensiveren zonder de noodzaak extra personeel in te zetten.
Binnen het project zijn we erin geslaagd een oefengids te ontwikkelen en implementeren die bruikbaar is voor zeer verschillende revalidatiesettings (ziekenhuis, revalidatiecentrum en verpleeghuis). De gids verkrijgbaar via de Nederlandse CVA vereniging Samen Verder. Voor meer informatie en producten zie: www.snelinbeweging.nl.

Samenvatting van de aanvraag

Deze CBO-richtlijn rondom diagnostiek, behandeling en zorg voor patiënten met een beroerte 2009’ is zeer uitgebreid en bevat veel adviezen over de acute medische en revalidatie behandeling. Om aan deze adviezen te voldoen vraagt nieuwe kennis, vaardigheden en attitude van professionals en veranderingen in de organisatie in (en van) de hele zorgketen. Het is duidelijk dat organisaties zoeken naar effectieve en efficiënte methoden om de richtlijn stap voor stap in te voeren. Vooralsnog zijn de richtlijnen aangaande ‘tijdigheid en intensiteit’ van de revalidatiebehandeling als kwaliteitsindicatoren gesteld voor adequate CVA-zorg. Om intensiteit van zorg te vergroten zonder dat er sprake is van personele uitbreiding van het revalidatieteam, zullen innovatieve revalidatievormen moeten worden geïntroduceerd. Een daarvan is Snel in Beweging. Het project ‘Snel in Beweging’ beoogt in 1 jaar tijd 1. Zelf-oefenprogramma voor CVA patiënten ontwikkeld en geimplementeerd op de stroke-unit van het UMCU (door het revalidatieteam (arts, FT, ET en verpleging) te toetsen bij paramedici, wetenschappers en onderwijsdeskundige. Hierdoor kan het recent ontwikkelde materiaal verbeterd en verbreed worden naar de revalidatiecentra en verpleeghuizen. Het materiaal zal ook voor verdere verspreiding in NL geschikt worden gemaakt. Daarnaast kan er prachtig voorbeeld materiaal gemaakt worden voor groepsoefeningen (zit, sport, staan, lopen). Dit materiaal is er nu niet of wordt steeds per locatie gemaakt. Er is een grote behoefte aan voorbeelden. Het materiaal kan gebruikt worden in de verschillende settings en kan door de patiënt zelf of door patiënt met familie en of met verzorging gebruikt worden. 2. Ervaring op te doen met dit materiaal door het toe te passen in de verschillende settings van de stroke keten. 3. Verspreiden in de hele stroke keten, via de in NL bekende forums zoals Werkgroep CVA Nederland, Kennisnetwerk CVA NL en Dutch Society of Neurological Rehabilitation. De revalidatiegeneeskuden kan met dit project een koploper positie innemen om de zorg voor mensen met een beroerte te innoveren en direct te laten aansluiten bij de CBO beroerte 2009. Dit project kan daar een hele concrete en zeer bruikbare bijdrage aan leveren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
335020008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2011
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. Willems
Verantwoordelijke organisatie:
Revalidatiecentrum De Hoogstraat