Onderwerpen

Uitgelicht

Terugkoppeling startbijeenkomst zorgevaluatie

proces zorgevaluatie in beeld gebracht

Op 28 oktober jl., tijdens de startbijeenkomst van 6 nieuwe zorgevaluatieprojecten, wisselden projectleiders kennis uit. Over hoe kennisagenda’s tot stand komen, wat voor uitdagingen ze zien bij de uitvoering van hun onderzoek naar bestaande zorg en wat ze verwachten van de implementatie.

Verslag startbijeenkomst

550 projecten in programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek vindt in verschillende ZonMw-programma's plaats. Het grootste deel van de projecten, zo'n 550, is echter gehonoreerd in het speciale programma DoelmatigheidsOnderzoek. In de projectendatabase van dit programma vindt u een overzicht van alle projecten.

Naar de projectendatabase

Patiënten en artsen starten campagne over samen beslissen in het ziekenhuis

Poster campagne Samen beslissen

Samen Beslissen door arts en patiënt over de meest geschikte behandeling gebeurt steeds meer, maar kan nog beter vinden Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. 4 op de 10 patiënten hebben nu niet de ervaring dat zij een waardevolle bijdrage aan het gesprek met hun arts in het ziekenhuis leveren.

Lees verder

Zelfs doelmatige behandelingen worden niet vanzelf ingevoerd in de praktijk

3 publicaties bieden kennis over implementatie voor onderzoekers, zorgprofessionals, bestuurders en implementatie-experts 

Bekijk de publicaties

Passend onderzoeksdesign

Bij de beoordeling van subsidieaanvragen wordt ook gekeken naar het onderzoeksdesign: is die passend en haalbaar?  Projectindieners, referenten en commissieleden redeneren soms vanuit verschillende perspectieven en hebben daarover dan ook verschillende meningen. In het bijzonder is er discussie over de waarde en (on)mogelijkheden van gerandomiseerd vergelijkend onderzoek (RCT). In gesprek met onderzoekers, praktijkprofessionals en beleidmakers wordt gewerkt aan handvaten om de keuze van een onderzoeksdesign beter te kunnen maken.

Passend onderzoeksdesign: Alternatieven voor RCT

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk hier de meest actuele nieuwsbrieven van Doelmatigheidsonderzoek.

Aanmelden

Zorg voor innoveren

logo Zorg voor Innoveren

Bij het digitale loket van Zorg voor innoveren kunt u terecht met alle vragen over uw zorginnovatie. Deskundigen van de 4 partners gaan samen op zoek naar een antwoord of verwijzen u door.

Naar Zorg voor Innoveren

3 subsidierondes Verstandig Kiezen & Samen beslissen

Onlangs voerde ZonMw een interessepeiling uit naar ideeën voor onderzoek naar Samen Beslissen en Verstandig Kiezen. Een beperkt aantal indieners is uitgenodigd om een uitgewerkte aanvraag in te dienen voor een van de volgende subsidierondes:

  • Kwaliteit van Zorg: Samen Beslissen
  • Kwaliteit van Zorg: Verstandig Kiezen
  • Paliatieve Zorg: Samen Beslissen
Bekijk de subsidieoproepen

Actueel

Vooraankondiging interessepeiling kosteneffectiviteit Jeugdsector

ZonMw houdt begin februari een interessepeiling om te kijken wie geïnteresseerd is om een overzicht op te stellen welke instrumenten er beschikbaar zijn om kosten en kwaliteit van leven in kaart te brengen in de Jeugdsector. Daarnaast moet inzichtelijk gemaakt worden wat we weten van de validiteit en betrouwbaarheid van deze instrumenten, door wie ze gebruikt worden en voor wie ze geschikt kunnen zijn.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Agenda

NVTAG Abstract- en HPV themasymposium

De NVTAG organiseert een gecombineerd abstract- en HPV themasymposium. Met o.a de NVTAG MTA-prijs die zal worden uitgereikt aan een veelbelovende jonge onderzoeker.  

Lees meer

Innovatie door co-creatie

Dinsdag 7 maart organiseert ZonMw een bijeenkomst over publiek-private samenwerking (PPS) in Utrecht. De middag biedt een gevarieerd programma voor onderzoekers, bedrijven en gezondheidsfondsen.

Lees meer

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website