Naar de inhoudNaar het hoofdmenuNaar het zoekveld

ParkinsonNet: revolutionair zorgconcept voor chronische ziekten

Nieuws

20 maart 2014

De geïntegreerde zorg van het landelijke ParkinsonNet geeft patiënten meer zeggenschap over hun leven en is bovendien goedkoper dan de standaardzorg. Dat schrijven prof. Bas Bloem en dr. Marten Munneke van het Radboudumc in een artikel in het British Medical Journal (BMJ), dat vandaag verschijnt. Een ‘revolutionair zorgconcept’, stelt de BMJ, dat ook de zorg voor veel andere chronische aandoeningen, zoals reuma, diabetes en COPD, naar een hoger niveau kan trekken.

www.parkinsonnet.nl

ParkinsonNet werd, met een ZonMw-subsidie uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek, in 2004 in Nijmegen en omgeving ontwikkeld. In 2009 ontving dit veelbelovende project van ZonMw het predikaat ‘Parel der parels’ en werd financiële ondersteuning gegeven voor de verdere implementatie van ParkinsonNet. Bas Bloem, hoogleraar neurologie in het Radboudumc: “We zijn met ParkinsonNet begonnen om zorgprofessionals een gerichte Parkinsontraining te geven en om de communicatie tussen hen en de patiënten te verbeteren. Via het online platform kunnen patiënten informatie vinden over mogelijke behandelingen en kunnen zij zelf professionals zoeken die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van mensen met Parkinson. Op dit moment bestaat ParkinsonNet uit 66 regionale netwerken met bijna 3000 opgeleide experts uit 15 verschillende disciplines.”

Betere zorg tegen lagere kosten

“Patiënten zijn erg tevreden over de zorg door ParkinsonNet professionals en professionals zijn blij met die erkenning door patiënten en stellen het overleg binnen het netwerk met deskundige collega’s bijzonder op prijs”, zegt Marten Munneke, directeur van ParkinsonNet. Onderzoek wijst uit dat deze aanpak niet alleen tot beter geïnformeerde patiënten en meer kwaliteit van zorg leidt, maar ook dat het landelijk tot een enorme kostenbesparing heeft geleid van mogelijk 20 miljoen euro.

Meer informatie: